Medicina y Salud

Pandilla Juvenil (1ro. 2do. y 3ro. de nivel Secundaria)

(PJ-175-MS) Esferas de A.a.

Asesor: Gabriela Vela

Autor:

Resumen

La Amphipterygium adstringens (Cuachalalate), es una planta de origen mexicano cuya corteza ha sido ampliamente estudiada por sus propiedades cicatrizantes y notables efectos en el tratamiento de enfermedades digestivas, como la gastritis y la enfermedad por reflujo gastroesofágico (Arrieta, J.; Benítez, J.; Flores, E.; Castillo, C.; Navarrete, A. 2003). Por otro lado, la esferificación es un moderno proceso utilizado en la gastronomía molecular, que consiste en encapsular en una esfera, una sustancia acuosa por medio de la formación de una membrana fina que la rodea, haciendo que tenga la apariencia de una sustancia sólida, aunque en su interior sea líquida. El objetivo de este proyecto es enlazar los conocimientos y técnicas antes mencionados para desarrollar una forma novedosa de administrar el fitofármaco que se encuentra en la corteza de la planta Amphipterygium adstringens.

Se obtuvo un extracto acuoso de la corteza de A. adstringens y se realizó una cromatografía de dicho extracto, que demostró la presencia de flavonoides  responsables del efecto antiulcerogástrico atribuido a la planta. Para comprobar el efecto del producto, se dosificó a un paciente con diagnóstico comprobado de reflujo gastroesofágico y gastritis por un lapso de 10 días, encontrándose al final de la prueba una considerable mejoría en la manifestación de síntomas. Aunado a esto, estudios clínicos posteriores (Tomografía axial), mostraron una disminución de la úlcera.

 

Pregunta de Investigación

¿De qué manera podemos generar un producto novedoso, que promueva el consumo de un fitofármaco que ha demostrado ser efectivo en el tratamiento de úlcera gástrica (la corteza de la planta mexicana A. adstringens), asegurando no alterar la eficacia y la calidad del producto?

Planteamiento del Problema

Según la Secretaría de Salud del Estado de México (estudio realizado en 2016), el 81% de la población mexicana padece gastritis crónica y/o enfermedad por reflujo gastroesofágico, que aparece como consecuencia de dieta inadecuada, mala higiene en la preparación de alimentos y horarios de comida irregulares. Los medicamentos para estas condiciones se clasifican en antiácidos, beta-bloqueadores e inhibidores de la bomba de protones; estos fármacos realmente solo reducen la cantidad de ácido (o acidez) en el estómago, pero necesitan de muchos otros fármacos para reconstruir el epitelio estomacal o  atacar a bacterias causantes[1]; al tomar tantos fármacos los efectos secundarios, como diarrea, estreñimiento, náuseas e incluso un inicio de osteoporosis, son en muchos casos inevitables. Afortunadamente, la medicina tradicional ofrece alternativas, una de ellas es la planta Amphipterygium adstringens, una planta que ya ha sido ampliamente estudiada por diversos sectores educativos, no solo en nuestro país sino en diversas partes del mundo, debido a sus ya demostradas propiedades antinflamatorias, anti bacterianas y anti ulcerosas.

Si bien la medicina tradicional ha resurgido en los últimos años, las preparaciones y formas de administrar dichos fitofármacos, siguen siendo los mismos, estos suelen ser poco atractivos hacia las personas e incluso causa desconfianza su uso como un medicamento.

[1] Helicobacter pylori.  bacteria gramnegativa con forma de bacilo helicoidal que habita en el epitelio gástrico humano y se asocia a los principales padecimientos estomaclaes.

Antecedentes

Amphipterygium adstringens.

Comúnmente conocido como “cuachalalate”, es una planta nativa de México. La corteza de la planta, utilizada durante siglos, fue descrita por primera vez en el siglo XVI; sus características la convierten en un remedio eficaz para tratar la enfermedad por reflujo gastroesofágico y la gastritis, así como prevenir úlceras o cáncer. Entre sus propiedades (comprobadas por instituciones educativas), se encuentran:

  • Se usa como cicatrizante para todo tipo de órgano. Es un poderoso astringente.
  • Es un Inhibidor de la Bomba de Protones, lo que lo hace ideal para tratar los malestares estomacales.
  • Tiene actividad antitumoral y anticancerígena. Es un antibiótico.
  • Reduce los niveles de colesterol, activa la circulación sanguínea y previene el desarrollo de úlceras.

Objetivo

Aplicar conocimientos y fundamentos científicos (Químicos, físicos y biológicos) ampliamente utilizados  en nuestros días, para innovar y proponer una forma farmacéutica que permita administrar de forma segura y eficaz  extracto de Amphipterygium adstringens (Cuachalalate), para tratar algunos padecimientos gástricos.

Justificación

Según la Secretaría de Salud del Estado de México (estudio realizado en 2016), el 81% de la población mexicana padece gastritis crónica y/o enfermedad por reflujo gastroesofágico, que aparece como consecuencia de dieta inadecuada, mala higiene en la preparación de alimentos y horarios de comida irregulares. Los medicamentos para estas condiciones se clasifican en antiácidos, beta-bloqueadores e inhibidores de la bomba de protones; estos fármacos realmente solo reducen la cantidad de ácido (o acidez) en el estómago, pero necesitan de muchos otros fármacos para reconstruir el epitelio estomacal o  atacar a bacterias causantes[1]; al tomar tantos fármacos los efectos secundarios, como diarrea, estreñimiento, náuseas e incluso un inicio de osteoporosis, son en muchos casos inevitables.

[1] Helicobacter pylori.  bacteria gramnegativa con forma de bacilo helicoidal que habita en el epitelio gástrico humano y se asocia a los principales padecimientos estomaclaes.

Hipótesis

Al utilizar la técnica de esferificación del extracto de la planta A. adstringens, se generará un producto atractivo y novedoso que genere la curiosidad y confianza, para promover el uso de medicina tradicional  que logre competir y aportar nuevas oportunidades al sector farmacológico gastroenterológico.

Método (materiales y procedimiento)

Materiales

  • Corteza de Amphipterygium adstringens.
  • Miel
  • Alginato de sodio
  • Cloruro cálcico
  • Agua
  • Filtro para café

 Procedimiento

            Extracción, filtración y licuación

  1. Se hace un extracto acuoso de las propiedades de la planta, mediante una simple infusión.
  2. Usando un filtro para café, se cuela la infusión para que no queden residuos sólidos de la planta.
  3. Se mezcla la infusión con miel, de manera que logren disolverse entre sí; la miel se aprovecha como un conservador natural.

          Esferificación

  1. Se mezcla la infusión con alginato de sodio (el cual es un espesante natural procedente de las algas pardas); se mezcla con una batidora eléctrica y se dejan a reposar 10 minutos.
  2. Aparte, se prepara un baño de agua con cloruro de calcio  en un recipiente profundo. Con ayuda de una jeringa, se dejan caer gotas de la primera mezcla en este baño. El recipiente tiene que ser profundo para que las gotas puedan tomar una forma esférica antes de llegar al fondo. El proceso se lleva a cabo con una micropipeta de precisión para asegurar que la cantidad de extracto contenida en cada esfera sea uniforme.
  3. Transcurrido un mínimo de 30 segundos y un máximo de tres minutos, se retiran y se aclaran en agua para eliminar el sabor a cloruro de calcio que hayan podido adquirir.

       Determinación de los componentes del extracto de corteza de A. adstringens por cromatografía

Se realizó una cromatografía dentro de las instalaciones de una universidad del Estado de México. Esta técnica está basada en el principio de retención selectiva, cuyo objetivo es separar e identificar los distintos componentes de la corteza A. adstringens. Para llevar a cabo la cromatografía, se utilizaron como solventes una mezcla de  acetato de etilo, alcohol etílico y hexano y se reveló con luz ultravioleta. La preparación de la muestra a analizar fue de la siguiente forma: Se mezclaron 10 g de corteza molida en 40 ml de cada sustancia, y luego se corrieron en un papel. Cabe aclarar que los resultados fueron obtenidos e interpretados por la Universidad del Estado de México. (Ver anexo)

Pruebas clínicas. 

Para constatar la eficacia del producto propuesto (Esferas de A. adstringens). Se eligió a un  paciente con diagnóstico comprobado de úlcer gástrica. Hubo una visita a un Gastroenterólogo y a un Médico Internista, que validaran las condiciones de la persona. Posteriormente se le administraron al paciente 3  Esferas de A.a. después de cada comida y antes de dormir, durante 2 semanas. Posteriormente, se sometió a una TAC (Tomografía Axial Computarizada de Tórax), que validara la efectividad del producto administrado. Cabe mencionar que el paciente no fue tratado con ningún medicamento ni remedio alternativo.

Decir la técnica de cromatografía.

No olvidar verificar la cantidad de acuerdo a como nos queden las esferas finales.

Galería Método

Resultados

Se realizaron encuestas de entrada con el objetivo de reconocer la aceptación de un producto medicinal en esferas, así como la preferencia y uso de medicina alternativa entre las personas de edades diferentes.

Esferas obtenidas

Se realiza el proceso de esferificación inversa para obtener el producto final, después de diferentes pruebas y finalizando con el uso de micropipeta de precisión de 100 micro litros, se obtienen esferas perfectas y uniformes.

Cromatografía

Los resultados de las cromatografías nos fueron entregados por una universidad del Estado de México. Estos indican:

  1. En la primer cromatografía, se observó cómo se comportaba la corteza con las 3 sustancias: acetato de etilo, alcohol etílico, y hexano. En esta, los 3 puntos están casi al mismo nivel, la corrida duró 1 hora y todos se sincronizaron de manera pareja. Significa que si se quiere ingresar la planta a nuestro organismo, se absorberá de forma adecuada, solo que el tiempo estimado será de 1 hora.
  2. En la solución hexano-acetato de etilo, el tiempo de corrida fue de 2 horas y se observan 2 puntos: el primero fue a una hora, y el segundo se presentó en la segunda hora. Se reafirma que después de 1 hora se empezará la captación de la sustancia por parte del organismo.
  3. Cuando se separaron los componentes de la planta, se encontró que tiene componentes antioxidantes, y se demostró una columna completa de flavonoides (color amarillo), que son metabólitos de las plantas que se han reportado con propiedades antiulcerogástricas en el ser humano.

Análisis médicos

Paciente de 53 años que había estado presentando tos acompañada de un bloqueo en la garganta que impide que pueda respirar correctamente. Se asistió con un Internista y con un Gastroenterólogo, que afirmó en una receta médica que el hombre tenía la Enfermedad por Reflujo Gastroesofágico y gastritis. Se le administró durante 2 semanas el medicamento. Existe un video en donde él está hablando antes de tomar las Esferas de A.a., y después de tomarlas; el cambio es evidente, pues su voz se escucha clara (el motivo de la ronquera era la acidez en el estómago) [ver Anexo 3]. Asimismo, se realizó una Tomografía Axial Computarizada, para validar la eficacia de las Esferas de A.a.

Galería Resultados

Discusión

Los resultados obtenidos hasta hoy han sido satisfactorios. Por una parte, las encuestas revelan que en efecto, los problemas gástricos son muy comunes en nuestra sociedad, si bien es cierto que la mayoría de personas saben que los malos hábitos alimenticios son un factor determinante para exacerbar sus problemas, muy pocas personas están dispuestas a cambiarlos, prefieren tomar algún medicamento o remedio que les ayude con los síntomas. La idea de  consumir un remedio natural en  la presentación en esferas “explosivas” atractiva para un alto porcentaje de personas encuestadas. Por otro lado, la Cromatografía y los Análisis Médicos, probaron que la corteza de Amphipterygium adstringens administrada en esferas de alginato resultó eficaz al menos en el paciente prueba; este resultado, sin duda, muestra que el proyecto es viable y deberá ser probado en un número mayor de pacientes para verificar su eficacia.

Conclusiones

Aprovechando la técnica de esferificación, y las ya conocidas propiedades de la planta Amphipterygium adstringens, se puede desarrollar un producto novedoso que atraiga la atención de pacientes con problemas de gastritis, que les permita tener una alternativa de tratamiento usando un fitofármaco. Asimismo, se exalta la botánica mexicana.

Bibliografía

  • Tyler R., Backus J., & Miller N. 1997. Acidez Gástrica. Enciclopedia Médica A.D.A.M. (p. 283) Biblioteca Central, CDMX: U.S. Department of Health & Human Services.
  • Miller N. & Tyler R. 1997. Cáncer Gástrico. Enciclopedia Médica A.D.A.M. (p. 341) Biblioteca Central, CDMX: U.S. Department of Health & Human Services.
  • De la Torre, Ana. (Nov, 2014). Las plantas medicinales mexicanas más usuales y sus propiedades. Ecoosfera, p. 27.
  • Anónimo. (2018). Enfermedad por reflujo gastroesofágico. 26 de Febrero de 2019, de Mayo Clinic Sitio web: https://www.mayoclinic.org
  • Brown, R. (2018). “Gastritis”. 26 de Febrero de 2019, de Mayo Clinic | Sitio web: https://www.mayoclinic.org
  • Gersten, T. (2018). Cáncer gástrico. 28 de Febrero de 2019, de Medline Plus | Sitio web: https://medlineplus.gov
  • Anónimo. (2010). H. pylori y úlceras pépticas. 28 de Febrero de 2019, de National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases Sitio web: https://www.niddk.nih.gov
  • I. (2018). Cuachalalate el mejor remedio para la gastritis. 25 de Febrero de 2019, de SuMédico Sitio web: https://sumedico.com
  • Anónimo. (2014). Conoce las bondades medicinales del Cuachalalate. 25 de Febrero de 2019, de ecoosfera Sitio web: https://ecoosfera.com
  • Muñoz, V. (2017). “Técnica de esferificación”. 20 de Febrero de 2019, de Cook Storming Escuela de Cocina | Sitio web: https://cookstorming.com

 

Summary

 

The plant Amphipterygium adstringens is a plant of Mexican origin whose bark has been widely studied for its healing properties and remarkable effects in the treatment of digestive diseases, such as gastritis and gastroesophageal reflux disease (Arrieta, J .; Benítez, J .; Flores, E., Castillo, C., Navarrete, A. 2003). On the other hand, spherification is a modern process used in molecular gastronomy that consists of encapsulating an aqueous substance in a sphere by means of the formation of a thin membrane that surrounds it, giving it the appearance of a solid substance, although in its interior is liquid. The objective of this project is to link the aforementioned knowledge and techniques to develop a novel way to administer the phytopharmaceutical that is found in the bark of the Amphipterygium adstringens plant.

An aqueous extract of the bark of A. adstringens was obtained and a chromatography of said extract was carried out, which showed the presence of flavonoids responsible for the antiulcerogastric effect attributed to the plant. To check the effect of the product, a patient with a proven diagnosis of gastroesophageal reflux and gastritis was dosed for a period of 10 days, and at the end of the test a considerable improvement in the manifestation of symptoms was found. In addition to this, subsequent clinical studies (Axial Tomography) showed a decrease in epithelial damage.

Research Question

Problem approach

According to the Ministry of Health of the State of Mexico (study conducted in 2016), 80% of the Mexican population suffers from chronic gastritis and / or gastroesophageal reflux disease, which appears as a consequence of inadequate diet, poor hygiene in the preparation of food and irregular meal schedules. Medications for these conditions are classified into antacids, beta-blockers and proton pump inhibitors; these drugs really only reduce the amount of acid (or acidity) in the stomach, but they need many other drugs to rebuild the stomach epithelium or attack the causative bacteria.¿’

[1]; By taking as many drugs side effects, such as diarrhea, constipation, nausea and even an onset of osteoporosis, are in many cases unavoidable.

Fortunately, traditional medicine offers alternatives, one of which is the plant

Amphipterygium adstringens, a plant that has already been widely studied by various educational sectors, not only in our country but in different parts of the world, due to its already proven anti-inflammatory properties. antibacterial and antiulcer.

Although traditional medicine has re-emerged in recent years,

preparations and ways of administering said phytodrugs, are still the

They are often unattractive to people and even cause mistrust as a medicine.

 

[1]

Helicobacter pylori. Gram-negative bacillus-shaped bacteria that inhabit the human gastric epithelium and is associated with the main stomach diseases.

 

 

Background

Amphipterygium adstringens.

Commonly known as “cuachalalate”, it is a plant native from Mexico. The bark of the plant, used for centuries, was first described in the sixteenth century; its characteristics make it an effective remedy for treating gastroesophageal reflux disease and gastritis, as well as preventing ulcers or cancer. Among its properties (verified by educational institutions), are:

  • It is used as a scar healing for all types of organs. It is a powerful astringent.
  • It is a Proton Pump Inhibitor, which makes it ideal for treating stomach upsets.
  • It has antitumor and anticancer activity. It is an antibiotic.
  • Reduces cholesterol levels, activates blood circulation and prevents the development of ulcers.

Proton pump

In a research conducted by a university a few years ago, it was found that the plant Amphipterygium adstringens is a Proton Pump Inhibitor (PPI), that is, has the ability to treat gastric conditions. The operation of the Proton Pump is as follows: Foods have amino acids. When ingesting food, the amino acids pass through the esophagus, and the vagus nerve, upon sensing them, stimulates the G cell to produce a hormone known as: Gastrin. Gastrin drives enterochromaffin cells to produce Histamine. Histamine stimulates the parietal cells to the production and secretion of HCI, also supported by gastrin. In parietal cells, CO2 (obtained from breathing), and H2O (obtained from hydration) form H2CO3 (carbonic acid). Then, the carbonic acid dissociates into H (hydrogen) and HCO3 (bicarbonate). The bicarbonate is diffused through the side spleen and enters the blood, exchanged for an ion of IC. Then, the hydrogen is released into the stomach light by the enzyme ATPase; at the same time, the CI comes to light through facilitated diffusion.

 Honey

Honey is considered among the best natural conservatives. Due to the inhibins present in honey, this substance has important properties as a bactericide; said properties are also attributed to the presence of glucose oxidase. Similarly, this substance prevents the formation of oxides, becoming a powerful antioxidant. Its sweetening effect counteracts the bitter taste of the plant.

 Spherification

Spherification is a culinary technique used for more than 60 years, especially in modern cuisine; it consists of imitating a form, and texture, very similar to fish eggs. The technique consists of applying the natural thickener from the brown algae called sodium alginate and calcium chloride in suitable proportions, with the aim of causing the partial gelation of the liquid, and that it ends up possessing a semi-solid spherical shape. With spherification, what we achieve is to encapsulate a liquid volume of food in the form of a sphere, through the formation of a thin membrane that surrounds it, making it look like a solid substance, even though it is liquid inside. When the spheres are ingested, they break in the mouth releasing “explosive” all the flavor and food inside the palate, causing a pleasant person.

 

 Health Conditions to treat

Taking advantage of the properties of the bark of A. adstringens, it is planned to treat gastroesophageal reflux disease (GERD), which is a condition in which the stomach contents are returned from the stomach to the esophagus by an uncontrolled acidity within the stomach epithelium. ; Currently, the established cure is a change in lifestyle. It also seeks to cure gastritis, which occurs when the lining of the stomach is swollen or inflamed. The treatment for this disease includes some medications such as antibiotics and Proton Pump Inhibitors. If gastroesophageal reflux disease or gastritis are not treated, they can evolve into very dangerous diseases such as gastric cancer and the appearance of ulcers.

Objective

Apply knowledge and scientific bases (chemical, physical and biological) widely used in our days, to innovate and propose a pharmaceutical form that allows to safely and effectively administer the plant extract Amphipterygium adstringens, to treat some gastric conditions.

Justification

According to the Ministry of Health of the State of Mexico (study conducted in 2016), 80% of the Mexican population suffers from chronic gastritis and / or gastroesophageal reflux disease, which appears as a consequence of inadequate diet, poor hygiene in the preparation of food and irregular meal schedules. Medications for these conditions are classified into antacids, beta-blockers and proton pump inhibitors; these drugs really only reduce the amount of acid (or acidity) in the stomach, but they need many other drugs to rebuild the stomach epithelium or attack the causative bacteria.

[1]; By taking as many drugs side effects, such as diarrhea, constipation, nausea and even an onset of osteoporosis, are in many cases unavoidable.

[1]

Helicobacter pylori. Gram-negative bacillus-shaped bacteria that inhabit the human gastric epithelium and is associated with the main stomach diseases.

 

 

Hypothesis

By using the spherification technique of the extract of the plant A. adstringens, an attractive and novel product will be generated that will generate curiosity and confidence, to promote the use of traditional medicine that will compete and contribute new opportunities to the gastroenterological pharmacological sector.

Method (materials and procedure)

materials

 

  • water – 7%
  • bark of A.a. – 4%
  • honey – 1%
  • sodium alginate – 5%
  • of calcium chloride – 3%
  • coffee filter

 

Total: $21.76 MXN

Process

            7.2.1. Extraction, filtration and liquefaction

  1. Heat water next to the crust until it reaches the maximum boiling point, and when this happens do not let it continue to boil and wait 15 minutes.
  2. Filter the extract.
  3. Homogenize with honey, using a blender.

          

Spherification

  1. The substance is mixed with 2 grams of sodium alginate (which is a natural thickener from brown algae); mix with an electric mixer and let it stand for 10 minutes.
  2. Apart, prepare a bath with 1 liter of water and 10 g of calcium chloride in a deep container. With the help of a syringe, drops of the first mixture are dropped in this bath. The container has to be deep so that the drops can take a spherical shape before reaching the bottom.
  3. The process is carried out with a precision micropipette to ensure that the amount of extract contained in each sphere is uniform.
  4. After a minimum of 30 seconds and a maximum of three minutes, they are removed and rinsed in water to eliminate the calcium chloride taste they may have acquired.

Determination of the components of the bark extract of A. adstringens by chromatography

 

Chromatography was performed inside the facilities of a university in the State of Mexico. This technique is based on the principle of selective retention, whose objective is to separate and identify the different components of the A. adstringens cortex. To carry out the chromatography, a mixture of ethyl acetate, ethyl alcohol and hexane was used as solvents and was developed with ultraviolet light.

The preparation of the sample to be analyzed was as follows:

10 g of milled bark were mixed in 40 ml of each substance, and then run on paper. It should be noted that the results were obtained and interpreted by the University of the State of Mexico. (Look at annex 1).

 

 

Clinic tests.

To verify the efficacy of the proposed product (spheres of A. adstringens). A patient with a proven diagnosis of gastric ulcer was chosen. There was a visit to a Gastroenterologist and an Internist Physician, who validated the conditions of the person. Subsequently, the patient was given 3 Spheres of A.a. after each meal and before sleeping, for 2 weeks. Subsequently, he underwent a CT scan (Computed Thorax Axial Tomography), which validated the effectiveness of the product administered. It is worth mentioning that the patient was not treated with any medication or alternative remedy.

Results

Input surveys were conducted with the objective of recognizing the acceptance of a medicinal product in spheres, as well as the preference and use of alternative medicine among people of different ages.

Cromatografía

The results of the chromatographies were given to us by a university in the State of Mexico. These indicate:

  1. In the first chromatography, it was observed how the cortex behaved with the 3 substances: ethyl acetate, ethyl alcohol, and hexane. In this, the 3 points are almost at the same level, the run lasted 1 hour and all were synchronized evenly. It means that if you want to enter the plant to our body, it will be absorbed properly, only that the estimated time will be 1 hour.
  2. In the hexane-ethyl acetate solution, the running time was 2 hours and 2 points were observed: the first was at one hour, and the second was presented at the second hour. It is reaffirmed that after 1 hour the uptake of the substance by the body will begin.
  3. When the components of the plant were separated, it was found to have antioxidant components, and a complete column of flavonoids (yellow) was shown, which are plant metabolites that have been reported to have antiulcerogenic properties in humans.

 Medical analysis

A 53-year-old patient who had been having a cough accompanied by a blockage in his throat that prevents him from breathing properly. An Internist and a Gastroenterologist were assisted, who stated in a medical prescription that the man had the Gastroesophageal Reflux Disease and gastritis. The medication was administered for 2 weeks. There is a video where he is speaking before taking the Spheres of A.a., and after taking them; the change is evident, because his voice is clear (the reason for the hoarseness was acidity in the stomach) [see Annex 3]. Likewise, a Computed Axial Tomography was performed to validate the effectiveness of the Spheres of A.a.

Discussion

The results obtained have been satisfactory. The Surveys reveal that our project, of friendly presentation, is necessary in society. Although the Spherification was a little difficult to do, it was successfully achieved and is striking to the general public. The Chromatography and the Medical Analysis are faithful proof that the bark of Amphipterygium adstringens is taking full advantage, and sustains the effectiveness of our project. Without doubt, with these results, this idea could be used in the pediatric sector. Even so, we also have to emphasize that it is very complicated to offer the product to someone, because distrust abounds. We also have the problem that the spheres are very small, but it has been difficult to find a method to make them larger (there is only one method called Inverse spherification, but it does not work for our substance).

Conclusions

Taking advantage of the spherification, and taking advantage of the Amphipterygium adstringens plant, we have really developed a product with special characteristics: it is proven to be an effective product, it is a consolidated product in chemical and medical ideas, it is a product with a novel and friendly presentation, a product for all. Likewise, the Mexican botany is exalted, suggesting that in Mexico there is wonderful flora and fauna, unique in the world, that seems a gift for the people and for researchers who dream of a better world.

Bibliography

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